Messing sieraden

Gepubliceerd op 16 augustus 2023 om 12:48

Messing is een veelvuldig gebruikt materiaal voor sieraden. Het is smeedbaar en heel glad te polijsten en is harder dan zilver

 

Veel goedkope goudkleurige sieraden hebben een afslijtbaar laagje om op goud te lijken. Dit draagt natuurlijk niet bij aan de duurzaamheid van een sieraad. Messing is puur en herbruikbaar. Het bestaat uit koper en zink. De verschillende samenstelling maakt het goudkleurig.

 

Het is een onedelmetaal, het heeft de neiging om te oxideren en het verkleurd dan.

Het metaal word donkerbruin en groen onder invloed van vocht en zuren. Dit geeft soms ook weer een heel bijzonder karakter aan een sieraad. Ik behandel mijn sieraden met een wax om dit proces wat te remmen. Want we zoeken toch vaak het mooie glimmende effect van een sieraad. Maar ik kan het ook juist deze oxidatie naar voren laten komen en dan krijgt het sieraad die bijzondere groen tinten. De delen die in aanraking komen met je huid voorzie ik van een laklaagje zodat je huid niet verkleurd.

 

Ik gebruik ook messing munten om ringen van te maken, die verkleuren net even wat minder. Soms zie je nog wat tekens van de munt en maakt het een nog uniekere ring.

 

Je kan natuurlijk ook een goud laagje op een sieraad aanbrengen. Ik ben daar geen fan van omdat dit laagje er ook weer af slijt. En het materiaal moet je eerst zuiveren om weer te kunnen hergebruiken.

 

Kortom Messing is een fantastisch materiaal om sieraden van te maken. Het doet mij denken aan beelden die van Brons gemaakt worden. Messing geeft het sieraad een eigen karakter.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.