Onderhouden van je sieraden

Gepubliceerd op 13 juli 2023 om 13:43

Om je sieraden zo lang mogelijk mooi te houden hebben ze soms wel wat extra aandacht nodig.

 

Zeker nu het zomer is en we allerlei smeersels gebruiken en als het goed is ook af en toe lekker in het water liggen.

Al deze factoren hebben invloed op onze sieraden.

De chemische middeltjes in zonnebrand, after-sun, een voedende body crème,  reageren met de metalen en stenen. Zeker als het warm is wordt dit proces versneld. Ze kunnen er voor zorgen dat het metaal verkleurd en dat je huid daardoor ook verkleurd. Deze reacties tasten iedere keer het metaal aan waardoor het langzaam slijt.

 

Sommige stenen zijn ook gevoeliger voor water en zonlicht. De kans dat ze verbleken is in de zomer vele malen groter. Dit zijn een aantal voorbeelden van stenen die gevoelig zijn voor veel direct zonlicht.

Amethist, Aquamarijn, Aventurijn,  Larimar, Malachiet, Opaal, Rozenkwarts, Toermalijn en Turkoois.

Deze stenen kunnen niet goed tegen water ze zijn namelijk poreus of zijn ijzerhoudend. Chalcedoon, Calciet, Chrysocolla, Celestien, Fluoriet, Hematiet, Lapis lazuli, Prehniet, Pyriet, Seleniet.

De oplossing is dus om je sieraden af te doen als je gaat zwemmen en zonnebaden.

 

Goud heeft het minste last van deze invloeden. Echter kunnen kleine onderdelen, zoals de pootjes die een steen vasthouden wel slijten door het altijd te dragen. En heb je het risico de steen te verliezen.

Laat dit soort kostbare sieraden regelmatig controleren zodat het voor komen kan worden.

Zilver( messing en koper ook) reageert ook met zuurstof. Het slaat dan bruinig/zwart uit. Zolang je het sieraad draagt slijt dit er meteen van af.

Maar als je je sieraden niet draagt is het beter om ze in een afgesloten doosje te bewaren om dit proces te stoppen/vertragen.

Dit laagje is altijd weer te verwijderen van het zilver met een poetsdoek of in een soda badje met heet water en aluminium folie. Als het sieraad ook vies is van vettigheid en opgehoopt vuil, werkt dit niet zo goed. Dus regelmatig schoonmaken in een mild sopje houd je sieraden een stuk mooier.

Zilver schoonmaken in sodabadje

Koper schoonmaken met citroensap

Koper en messing dat donker is uitgeslagen kan je ook schoonmaken met citroensap. Knijp een citroen uit op een doekje en wrijf net zo lang tot het koper weer schoon is. Afspoelen en drogen. Dan nog even na poetsen met een zilver/koper doekje zodat het weer helemaal glimt.

 

Als je bij me langs komt voor een sieraad, kan je ook je sieraden meenemen die een schoonmaakbeurtje kunnen gebruiken. Dan kan ik kijken of ik ze makkelijk schoon kan krijgen.

 

Als je nog vragen hebt naar aanleiding van dit schrijven. Laat maar weten, Ik help je graag verder.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.