Zilver

Gepubliceerd op 7 september 2023 om 14:29

Zilver is een al een eeuwen oud metaal dat door zijn glans erg gewild is. Zilver is het meest witte metaal dat er is. Het komt in verschillende samenstellingen (legeringen).

De meest voorkomende vorm is sterling zilver waar het zilvergehalte 92,5% is en 7,5% koper. Dit wordt vaak aangeduid met 925. Dan heb je ook nog 835, waarbij het zilvergehalte lager is. Als het onder de 800 is mag het geen zilver heten.

 

Het sterling zilver verkleurd niet snel en blijft zijn glans lang houden. En kan altijd weer mooi opgepoetst worden. Zilver heeft de beste elektrische geleidbaarheid en de laagste overgangsweerstand, daardoor heeft het zo'n prettig draagcomfort. Het past zich als het ware aan je aan.

 

Ik gebruik voor al mijn zilveren sieraden sterling zilver. Dit is deels gerecycled door mijzelf of waar ik het inkoop is voor 99% gerecycled zilver.

 

Zilver is bijna twee keer lichter als goud. Een zilveren sieraad is daarom nog eens een stuk goedkoper.

 

Je kan zilver ook zwart maken met zwavelzuur. Hierdoor ontstaan diepere aftekeningen van de textuur die mogelijk in het ontwerp zitten. Ik ben hier zelf niet zo van. Maar een enkele keer kan het het het sieraad wel echt afmaken.

 

Ik hou meer van het witte pure laagje zilver dat overblijft  tijdens het afkoken(in een zuur waar het koper uit het oppervlak oplost) van het zilver. Dit geeft een soort fluwelen gloed. Dit verdwijnt wel als je het zilver polijst.

 

Zilver wordt soms gerodineerd. Dat is een laagje rodineer(metaal dat niet verkleurd). Dit beschermd het zilver maar het geeft ook een echt metalige uitstraling. De warme witte kleur die zilver heeft haal je hier mee weg. Ook zorgt het voor vervuiling van je legering als je dit weer wilt omsmelten.

 

Ik ben altijd een enorme fan van zilver geweest. Mijn trouwring is gemaakt van zilver, wel met een ingelegd stukje roodgoud.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.